HISTÒRIA DE LA COMPARSA

Les Maces formen part de la de la comparseria de la Patum, la festa del Corpus de Berga.

Antigament, les Maces havien format part d’un únic quadre, el dels diables, juntament amb els Plens. Aquest antic entremès, documentat des del 1628, simbolitza l’eterna lluita entre el Bé i el Mal. Representada aquí a través de l’escenificació d’una pugna entre àngels i dimonis.

Les Maces foren la darrera comparsa que incorporà música, composta per en Joan Trullàs l’any 1963.

 

Història

L’entremès de les Maces formava part inicialment d’un únic quadre festiu, el dels diables, conjuntament amb els Plens. Documentat des del 1628, aquest entremès dels diables, podria simbolitzar l’eterna lluita entre el Bé i el Mal. Representat en aquest cas mitjançant l’escenificació d’una lluita entre àngels i dimonis.

El salt de Maces, deu el seu nom als estris que els diables porten a la representació. Les Maces són un pal de més de dos metres d’alçada al capdamunt del qual hi ha una caixa rodona de fusta i pell i que són rematats amb un coet (o fuet). Els dimonis vesteixen vestits verds i vermells i amb la cara tapada per una màscara.

Els àngels de les Maces, encara que sempre s’han trobat relacionats amb aquest entremès pel fet de formar part del mateix quadre escènic, tenen comparsa pròpia. Actualment, prenen part a la representació dos representants de les forces del Bé: Sant Miquel i un altre àngel que l’acompanya.

Antigament, quan les Maces i els Plens encara formaven part del mateix salt, els àngels ja participaven, malgrat que fins a mitjans del segle XX tan sols “remataven” a l’últim diable al qual li petava finalment la càrrega del fuet. Els àngels ja es troben documentats a la celebració el 1628, quan apareixia només l’arcàngel Sant Miquel. El seu ajudant, es va incorporar a la representació a la primera meitat del segle XIX.

Aquest salt sempre va estar acompanyat del so i ritme del Tabal fins al 1963, any en què l’entremès va començar a acompanyar-se amb la música composta per Joan Trullàs i Vivó (Sallent, 1921).

En la seva forma escènica, es pot establir una diferència entre la representació de dia i la de la nit. Durant la nit, la comparsa es compon tan sols de quatre diables i les seves corresponents Maces, al ritme del Tabal, sense cap màscara i vestit tradicional.